onsdag 23. juli 2014

Lær mer ... Akvarellfarger

Akvarellmalerier er kjent allerede fra oldtiden, blant annet fra egyptiske veggmalerier. I middelalderen ble akvareller også brukt som bokillustrasjoner.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Akvarellmaling kommer i tuber eller i fast form. Den selges enkeltvis eller som hel eller halv pans som det kalles på fagspråket. Det er en smakssak hva man vil bruke, men for nybegynnere kan det være praktisk å starte med et av de mange ferdige skrinene som finnes på markedet. Noen av fargene er transparente mens andre er mer opake (dekkende). De forskjellige betegnelsene på malingen er enten «Study» eller «Artist». Forskjellen på disse bortsett fra prisen er mengden av pigmenter som er brukt i fargen.

Akvarellmaling er fremstilt av fargepigmenter og gummi arabicum. Og tynnes med vann på en palett før maling. Pigmentene har blitt meget finmalt.  Jo finere malt, jo mer transparent farge. I teorien kan du bruke akvarell til å male på alle typer papir, selv om de beste resultatene oppnås ved å bruke akvarellpapir. Akvarellpapir har en spesiell overflateliming, vanligvis av gelatin. Her har også gramvekten på papiret noe å si. Jo høyere gramvekt papiret har, jo mere vann kan brukes uten at papiret bulker seg. Et godt tips er også å tape opp papiret på en plate med maskeringstape før du væter papiret.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Å male på tørt eller vått papir
Ved å male på tørt papir blir effekten av akvarellmaling helt annerledes enn når den påføres på papir som først er blitt fuktet. Fargeseksjoner på tørt papir er klart avgrenset når tørr. Flytende fargeseksjoner og fargeoverganger kan lages hvis akvarellpapir har blitt gjort våt. Optiske blandinger er skapt ved å bruke en ny farge over en annen farge som allerede er tørr.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Malemiddel til akvarell
Til akvarellmaling er en rekke malemidler tilgjengelige for bruk under maleri eller for å beskytte et verk.

Liquid Masking Film
Hvit maling brukes vanligvis ikke i akvarellteknikken. De stedene på maleriet som må være hvit blir rett og slett ikke malt på, eller fuktet på forhånd. Men noen ganger, i løpet av arbeidet, kan maling ved et uhell kommer inn på disse områdene, og den uønskede maling kan ikke bli vasket helt bort med vann. For å unngå dette kan du bruke Talens Liquid Masking Film. Dette er et produkt basert på lateks (naturlig gummi). Når det er tørt kan det ganske enkelt males over. Når maleriet er ferdig og malingen tørket, kan Liquid Masking Film bare skrubbes bort fra papiret ved hjelp av en (ren) finger eller et viskelær. Da kommer det hvite på papiret tilsyne igjen. Maskeringsfilmen kan også brukes over en farge som allerede har tørket slik at dette kan bli synlige igjen senere. Jo lengre Liquid Masking Film forblir på papiret jo bedre sitter den fast. Det er derfor best å fjerne maskeringsfilmen i løpet av få dager.

Ox Gall
Ox gall er et medium som selges spesielt for akvarellarbeid, den gjør at malingen strømmer mer fritt. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig, da for mye Ox gall kan føre til at fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

Gum Arabic
Litt Gum Arabic blandet med vann gjør malingen mer glansfull og mindre rennende. Den gjør også malingen mer fyldig og er derfor nyttig når du skal male detaljer, og da spesielt når du ønsker å bygge opp mørke farger.

Water Colour Varnish Matt
Det er vanligvis ikke nødvendig å fernissere et akvarellmaleri. En akvarell er normalt innrammet bak glass med syrefri passepartout eller forseglet på annen måte. Men hvis det er noen grunn til å gi er en akvarell maksimal beskyttelse mot fuktighet, for eksempel mot fuktige fingre, vil en ferniss være tilrådelig. Water Colour Varnish Matt ristes før bruk for å fordele den jevnt over hele fernissen. Det skal påføres i ett lag, og i én retning for å sikre en jevn overflate.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar