onsdag 30. juli 2014

Lær mer ... Gouachefarger

Gouache var opprinnelig et begrep som ble brukt så tidlig som 16. århundre, selv om teknikken er vesentlig eldre. Det ble brukt så tidlig som det 14. århundre i Europa.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache - også kalt plakat maling - er en svært pigmentert ugjennomsiktig vannfarge. Bindemiddel som brukes i gouachemalerier er vanligvis dekstrin; behandlet (potet) stivelse som har en utmerket vannløselighet. På grunn av den lille mengde av bindemiddel i kombinasjon med det høye pigmentnivået, ha et tørt gouachemalerier et matt utseende med intense og dekkende farger. Dextrin gjør malingen tiksotropisk; det vil si at hvis malingen står urørt er konsistensen tykk. Men hvis malingen blir beveget, enten ved omrøring eller risting, blir det tynnere. På grunn av denne egenskapen flyter gouache ut når du maler slik at tynne jevne lag kan påføres. For å unngå sprekkdannelse i malingslaget, må det ikke påføres for tykke lag. Gouache tørker raskt.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache kan påføres på hvilken som helst fettfri og et noe absorberende underlag, slik som papir, papp og tre. Gouache brukes vanligvis på papir. Siden vanlig tegnepapir har en tendens til å raskt bølge seg under påvirkning av vann, er det best å bruke akvarellpapir. Gouache er ikke vannfast når den er tørr; arbeidet forblir derfor følsom for fuktighet.

Talens Gouache Extra Fine serien har blitt satt sammen med stor omhyggelighet, og tar hensyn til alle muligheter - for både profesjonelt bruk og undervisningsbruk.
Bildet er lånt fra Royal Talens
 Malemiddel til gouache
En rekke malemidler er tilgjengelige for å bruke med gouache. I tillegg til de produkter som er utviklet spesielt for gouache, for eksempel Talens Gouache ferniss og Talens Gum arabic, kan Talens Ox gall også være nyttig.

Ox Gall
Ox gall kan brukes til å avfette underlaget for så å forbedre heftingen av malingen og å forhindre perler. Ox gall blir brukt til å muliggjøre hefting vannbasert maling på en fettet underlag. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig; for mye Ox gall kan føre til at malingen og derfor fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

For en mer levende og mer ujevnt maling lag, kan Gum arabic legges til gouache. Dette reduserer den tiksotropiske egenskapen og følgelig flyten av malingen.

Gouache ferniss
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache ferniss blank eller matt beskytter gouachemalingen og gjøre den mindre sårbart for fuktighet. Hvis en matt ferniss anvendes, eller en blanding av matt og glanset ferniss, må fernissen først ristes før bruk for å fordele matteringsmiddel jevnt i den. Ferniss skal påføres i en retning. Dette forhindrer eventuelle forskjeller i glans i kunstverk.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar